Euroopan parlamentin vaalit 2024: äänestysprosentti alle 34,01

FIbookmaker
5 kesäkuun, 2024
20 Näkymät

Vinkkimme: Europarlamenttivaalit 2024: äänestysprosentti alle 34,01

07.06.2024 14:00

Europarlamenttivaalit näyttivät pitkään ANO:n kannalta selvältä kysymykseltä, mutta viime viikkoina mukaan on tullut myös kolmoiskoalitio Yhdessä, joskin kyseessä on enemmänkin taktinen kysymys, jonka asiaan liittyvät mielipidetutkimusyritykset ovat laittaneet ilmoille.

Joka tapauksessa yksi asia on varma, Euroopan parlamentin vaalit ovat Tšekin tasavallan vähiten suosittuja, joten emme varmasti voi odottaa samanlaista äänestysprosenttia kuin presidentin- tai parlamenttivaaleissa. Vuonna 2019 Euroopan parlamentin äänestysprosentti oli 28,72 prosenttia, mikä on valitettavan alhainen, vaikka se olikin dramaattinen parannus vuoteen 2014 verrattuna (18,2 prosenttia). Tällä kertaa äänestysprosentti ei nouse enää 10 prosenttia; monet puolueet suhtautuvat julkisesti kriittisesti EU:hun ja sen toimiin, jolloin äänestäjät ovat hämmentyneitä siitä, pitäisikö heidän lähteä äänestämään, vai vastustavatko he lähtökohtaisesti EU:ta vai eivätkö he ole lainkaan kiinnostuneita.

Tähän on lisättävä Tšekin tasavallassa käynnissä oleva suhteellisen lievä kampanja, joka on täysin hukkunut viimeaikaisten jääkiekon maailmanmestaruuskilpailujen menestykseen, jossa katsojaluvut ovat päinvastoin rikkoneet ennätyksiä. Tärkeimmät äänestäjät, jotka käyvät äänestämässä, ovat puolueisiin todella uskovia, mutta heitä ei ole paljon, ja heidän lukumääränsä laskee vuosi vuodelta. Suurin äänestäjäryhmä on siis liioittelematta tiettyjen ehdokkaiden perheenjäsenet, tuttavat ja ystävät, jotka ovat selvästi kiinnostuneita tästä.

Julkkiksilla tai tunnetuilla nimillä on potentiaalia houkutella äänestäjiä, mutta heitä ei ole paljon. Pormestarit ovat niin henkilökohtaisesti romutettuja ja huonomaineisia, että he ovat tarttuneet Danuša Nerudovaan, mikä ei ole lainkaan huono veto, kun taas muut puolueet ovat asettaneet ehdolle poliittisia rakenteita, jotka ovat menossa EP:hen puolueen ansioiden vuoksi, kuten Klára Dostálová, sen sijaan, että he voisivat vedota mihinkään epävarmoihin äänestäjiin tai edes oman puolueensa äänestäjiin.

Mistä kannattaa lyödä vetoa:

Äänestysprosentti on noussut edellisiin europarlamenttivaaleihin verrattuna, mutta ei hyppäyksittäin, ja ehdokasvalikoima on suhteellisen heikko, tai pikemminkin samat nimet ovat edelleen listan kärjessä, jotka eivät ole vieneet Tšekin politiikkaa mihinkään. Myöskään kampanja ei ole ollut tarpeeksi vahva houkutellakseen lisää äänestäjiä, eikä piraatteja lukuun ottamatta ole yhtään Eurooppa-myönteistä puoluetta. Alle 34 prosenttia äänestäjistä käy äänestämässä.

Luottamus:

6/10

Suositeltava vedonvälittäjä tätä vetoa varten:

20BETLyö vetoa 20betillä 100% bonuksella ensitalletuksestasi!
Kirjoittaja FIbookmaker